Ben jij in de wereld van de NFT’s gestapt? Gefeliciteerd, dan hoor je bij een hele kleine groep mensen die geld verdienen met het handelen in NFT’s.
De kans dat je in een slecht project bent gestapt of zelfs in een rug pull word steeds groter. Dagelijks komen er tientallen nieuwe sets in de space.
Je krijgt hier van ons een aantal tips om de rode signalen te herkennen van de rug pull projecten.
Let’s go!
Handelen in NFT’s
Aan het begin toen de NFT wereld pas net begon werden er NFT- projecten gebouwd met hieromheen waardevolle community’s.
De hype rond het handelen in NFT’s is de laatste maanden enorm toegenomen.
Steeds meer mensen in de space gebruiken hun NFT’s als profiel foto. Maar inmiddels zijn er ook al NFT afbeeldingen te zien op auto’s, tassen, kleding, horloges en andere accessoires.
Maar zoals in iedere markt waar veel geld in omgaat, zijn er ook in de NFT wereld mensen die op een oneerlijke manier geld willen verdienen.
En dus komen er steeds meer zogenoemde rug pull projecten in de space.
Rug pull projecten worden zeer professioneel op de markt gebracht. Zodanig dat ze verzamelaars aantrekken om te investeren in het project.
Zodra het NFT project gerevealed is gaan ze er met ‘de buit’ vandoor en laten de kopers berooid achter.
Hier is vaak ook niks meer aan te veranderen en de kopers blijven met een waardeloze NFT achter.
Zeker voor de nieuwkomers in de space is het vaak lastig deze rug pull projecten te herkennen.
Zij worden hiervan de dupe en raken hun geld kwijt. Gevolg is dan soms dat deze mensen roepen dat de hele NFT wereld een pyramide spel, oplichterij of één grote fabel is.
Daarom krijg je hier van mij tips om deze rug pull projecten te herkennen en niet je geld hieraan te verliezen.
Wat is een rug pull?
We spreken van een rug pull in de NFT space als het team van de betreffende set met het geld ervandoor gaat zodra de set op de markt is gebracht.
De rug pull NFT projecten hebben een website met allerlei mooie beloftes voor de toekomst, ook wel de ‘Roadmap’ genoemd. Maar dit alles is louter gebaseerd op valse beloftes.
Naast dat de NFT’s er goed en mooi uitzien creëren ze zoveel mogelijk ‘FOMO’ rond hun project. Dit staat voor “Fear Of Missing Out”.
Ze hebben een enorme marketing machine draaien om hun project onder de aandacht te brengen.
Alles is erop gericht dat er zoveel mogelijk mensen ‘intrappen’ en hun geld achterlaten!
Waar gaat het fout?
Het gaat super snel in de NFT wereld. Projecten kunnen in een mum van tijd enorm stijgen in prijs.
Hier wil iedereen van mee profiteren.
Doordat het allemaal snel gaat is de aandachtsboog minimaal. We doen vaak onvoldoende research.
Als we een project veel voorbij zien komen op Twitter, Instagram en OpenSea dan ‘vertrouwen’ we er al snel op dat het wel goed zit.
Er stappen steeds meer mensen in het project, dus dan zal het wel goed zijn. Het sneeuwbal effect is ingezet en de bal word steeds groter en groter.
Als er al iemand een kritische noot laat vallen dan zal deze door het team of de mensen die geloven in het project snel gezien worden als ‘fudder’.
Iemand die doelwillig het project kapot wil maken.
Het team zal er alles aan doen om hier korte metten mee te maken. Ook zullen ze actief bezig zijn om de prijs op te drijven.
Dit bereiken ze o.a. door anoniem in de Discord actief de mensen aan te zetten om zoveel mogelijk in te kopen en zo hoog mogelijk weer te listen! Dit lijkt voor iedereen goed, maar alleen het anonieme team gaat er beter van worden.
Één van de grootste rode signalen is wel als het team zich op de website niet kenbaar maakt.
Omdat het team anoniem is komen ze ermee weg om veel geld te verdienen met deze oplichterij.
Ze verdwijnen net zo snel als dat ze zijn gekomen.
Niemand weet wie ze zijn en het geld is letterlijk gevlogen. Op naar het volgende rug pull project!
De rode signalen waar je op moet letten!
Hoewel het lastig blijft zijn er een aantal factoren waaraan je een rug pull kunt herkennen.
Als je altijd goede research naar een project doet en zonder emotie besluiten neemt voorkom je dat jij je zuur verdiende geld kwijtraakt aan een scam project.
Het team
Een team dat ervoor kiest om zich niet kenbaar te maken is geen goed teken. Het is belangrijk dat je weet wie er achter het project zit. Je wilt weten of ze ervaring hebben en welke reputatie hebben ze. Wat hebben de teamleden in het verleden al gepresteerd?
Als een team vanaf scratch begin en ook nog anoniem is is dit geen goed signaal. Je zou niet in een dergelijk project moeten investeren.
Website
Nagenoeg ieder project heeft een website. Deze wordt gebruikt om het team en de roadmap bekend te maken. Ook het ontstaan en de gedachtengang achter de set wordt via de website gecommuniceerd.
Bekijk de website aandachtig en kritisch, werken alle links? Ziet de site er professioneel uit of is het snel in elkaar gezet? Als dit het geval is dan is de kans groot dat hier geen lange termijn visie aan zit.
Beschikt de website over een duidelijke FAQ? Het is niet het allerbelangrijkste maar je moet het wel meenemen in je research!
Social Media
Is er een Twitter account en hoeveel volgers hebben ze? Als het account pas een maand bestaat en ze hebben al tienduizenden volgers dan is dit vaak een rood signaal.
Welke indruk krijg je van de Discord chat? Als je een vraag stelt krijg je dan antwoord bijvoorbeeld? Wordt er veel gepushed om likes te geven, veel te kopen of zie je andere ‘agressieve’ uitlatingen?
Zitten er echte mensen achter of zijn het meer kunstmatige gesprekken met veel bots?
Nep accounts
In Discord worden vaak nep- profielen gebruikt van bekende influencers. Of er worden profielfoto’s gebruikt van BAYC en andere grote namen in de Space om de indruk te wekken dat deze het project steunen.
Ga op onderzoek uit, zorg dat je zeker weet dat dit account echt is! Neem het niet klakkeloos aan alleen maar omdat het daar staat.
Marketing
Promotie wordt door alle NFT projecten gebruikt. Dit is noodzakelijk om hun project in de spotlights te zetten en te houden.
De scam projecten zijn er alleen maar op gericht om in een korte tijd zoveel mogelijk geld te verdienen; aan het verkopen van waardeloze tokens aan jou!
Zij maken meestal gebruik van betaalde marketing. Dit betekend dat ze bijvoorbeeld grote Twitter accounts gebruiken die hun project onder de aandacht brengen aan hun volgers.
Doe altijd goede research, ook als je een set via zo’n groot Twitter account tegenkomt.
Contract
Het contract moet openbaar zijn, iedereen moet dit kunnen inkijken. Als dit niet het geval is is dit geen goed teken. Waarom zou een set het contract willen verbergen?
Scam project of niet?
Dit zijn allemaal rode signalen die je moet meenemen in je beslissing of je wel of niet in het NFT project stapt.
Het zijn slechts handvaten om de rug pull projecten te herkennen en hier niet je geld aan te verliezen.
Het betekent niet dat als één van deze rode signalen aanwezig is het ook meteen een rug pull is. Maar het is wel belangrijk dat je altijd eerst je eigen research doet.
Als een project te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo! Een project dat via organische groei tot stand komt is vaak betrouwbaarder dan de hype projecten.
Iets wat heel snel stijgt, zakt vaak ook weer net zo snel.
Het word niet gemakkelijker om de juiste projecten eruit te pikken, maar ze zijn er nog steeds. En door de juiste research kan ook jij ze vinden.
Tot Slot
Als je dit artikel leest denk je misschien moet ik dit wel doen?
En mijn antwoord daarop is JA!
Met de juiste DYOR, Do Your On Research, en niet als een ‘blinde’ achter de hype aanlopen kun je mooie successen behalen.
Onderzoek het team, Twitter, de website, stel vragen in de Discord. Zorg dat je weet wie erachter het project zit. Heeft dit team al eerder succes gehad in de NFT Space of anderszins.
Worden er Lamborghini’s beloofd of andere waanzinnige cadeau’s of geldbedragen, bekijk het project dan extra kritisch.
Zorg dat je altijd helemaal op de hoogte bent van het NFT project. Laat je emotie’s geen rol spelen, dat is meestal geen goed teken!
En zoals we altijd zeggen. Investeer alleen met geld dat je kunt missen!