NFT’s en de Metaverse

Als je actief bent in de NFT wereld, als gamer of handelt in crypto valuta heb je vast al wel eens van de Metaverse gehoord.

Kort geleden heeft het moederbedrijf van Facebook zelfs zijn naam veranderd in Meta vooruitlopend op de ontwikkelingen.

Veelal wordt de Metaverse in 1 adem genoemd met Web3 ofwel future internet.

Dat is echter een kleine misvatting, Web3 en Metaverse hebben absoluut met elkaar te maken maar zijn 2 verschillende zaken.

Ik zal in dit artikel niet ingaan op de verschillen tussen Metaverse en Web3.

De vraag die ik ga beantwoorden is; Wat is de Metaverse en welke rol spelen NFT’s daarin? Wat gaat de Metaverse voor mij betekenen?

Let’s start now!

Dit is wat je moet weten over de Metaverse!

De korte uitleg

De Metaverse is een toekomstige ontwikkeling of evolutie van het internet zoals we dat vandaag de dag kennen.

Het is een virtuele wereld, of werelden, waarin mensen met elkaar kunnen inter-acten als 3D avatars.

De Metaverse wordt ondersteund door blockchain technologie met inter-operatieve NFT bestanden die gebruikt kunnen worden in diverse Metaverse ruimtes

Facebook wordt Meta

Ook al ben je misschien niet actief met NFT’s of gaming dan nog is de kans erg groot dat je de term Metaverse al wel eens gehoord hebt.

Ook jij hebt waarschijnlijk begrepen dat Facebook zijn naam heeft veranderd wat gelijk een grote stijging in de waarde van het aandeel ervan heeft veroorzaakt.

Het is niet in 1 regel te beschrijven wat de Metaverse nou precies is.

Je zou kunnen zeggen dat het een toekomstige nieuwe generatie van het internet is. Een meer allesomvattende en meeslepende virtuele realiteit (VR) en verruimde werkelijkheid (AR).

Om deze online belevingen optimaal te kunnen ervaren zullen headsets een grote rol gaan spelen.

Online events zullen steeds meer de realiteit gaan benaderen zowel visueel als qua beleving. Mogelijk dat zelfs in real life events grotendeels door online events gaan worden vervangen.

Social Media

Dit alles is een gevolg van- of een vooruitlopen op het feit dat ons sociale leven zich steeds meer online plaats vind.

Platforms zoals Facebook, Instagram, Telegram en WhatsApp hebben hierin tot nu toe al een grote rol gespeeld.

Als we dan toch zoveel sociale contacten online hebben waarom dan niet virtueel genieten van concerten, evenementen, gaming en andere sociale happenings?

Misschien zelfs vooruitlopend virtueel land oprichten waar owners naar eigen believen inrichting aan kunnen geven?

Multinationals en de Metaverse

Volgens investeringsbankier JP Morgan staat de Metaverse voor een 1 triljoen dollar waardevolle markt, dat is 1 miljoen met daarachter nog eens 12 nullen!

1.000.000.000.000 😉

Een groot scala aan multinationals heeft al aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in de mogelijkheden van de metaverse.

Wat precies de rol van NFT’s in de Metaverse gaat worden is nog moeilijk te bepalen.

Wel is duidelijk dat veel van de virtuele ervaringen opgedaan gaan worden door bezitters van bepaalde NFT’s. Zowel de NFT wereld als Metaverse draaien of gaan draaien op blockchain technologie.

Wat is de Metaverse?

Hoewel de visies over het functioneren van de Metaverse nog redelijk uiteenlopen is men het over 1 ding wel eens; ze wordt gezien als de volgende belangrijkste evolutie van het internet.

Enerzijds gelooft men in een verschuiving naar een wereld waarin gebruikers met avatars inter-acten in gedeelde, overlappende 3D ruimtes.

Anderzijds is de overtuiging dat de Metaverse gebruikt gaat worden voor uiteenlopende zaken zoals socialiseren naar evenementen, gaming, winkelen en zelfs werken.

Netwerk van online bestemmingen

Waar iedereen het wel over eens is dat de Metaverse niet 1 website is of een bepaald platform.

Het zal een wijdverspreid netwerk zijn van online bestemmingen waar je van de ene naar de andere virtuele plaats kunt begeven.

Dit zal veelal gebeuren in de vorm van op maat gemaakte avatars, een virtueel beeld of image van wie jij online wilt zijn.

Dit laatste kan gebruik maken van NFT’s en blockchain technologie.

NFT’s zijn digitaal bezit met programmeerde schaarste en zijn zo ideaal om eigenaarschap aan te tonen van in de Metaverse aanwezig virtueel bezit of zelfs virtueel land.

Avatars

Je moet je voorstellen dat jij als holder van een NFT jezelf digitaal kunt transformeren tot een avatar waarmee je de Metaverse wereld betreed.

Je kunt zo mee spelen met P2E games of social events bijwonen. Het in de Metaverse verworven digitaal bezit is ook weer verhandelbaar.

Spelers van internet games, speciaal Second Life uit ‘03, met een gedeelde server zijn al enigszins bekend met deze feiten.

In Fortnite en Roblox gebruiken spelers al avatars om het tegen elkaar op te nemen en te socialiseren.

Een groot verschil tussen dat soort games en de op blockchain gebaseerde Metaverse is het echte eigendom van digitaal bezit.

Als je bij 1 van genoemde spelen geld betaalt voor virtuele currency die geruild kan worden voor digitale items blijven deze op de centrale server van de game.

Je kunt ze niet verkopen voor echt geld of er mee spelen bij andere games. Je geld is dus uitgegeven en dat is dat.

Crypto wallet

Zoals de Metaverse nu wordt voorgesteld kun je eigendom verwerven van avatars, digitaal land en andere items en deze verplaatsen tussen verschillende platforms via je crypto wallet zoals Metamask.

Je eigendom is aldus inter operatief en niet ‘gevangen’ binnen 1 platform zoals Facebook, Google of welke andere tech reus dan ook.

Metaverse gaat toegevoegde economische mogelijkheden openen voor gebruikers zowel als de makers.

Dit kan door Play to Earn videogames, het creëren van NFT’s en zelfs het ontwerpen van games die door andere tegen betaling kunnen worden gespeeld.

Een door crypto gestuurde Metaverse maakt het internet democratischer en voegt significante waarde toe voor gebruikers in plaats van alleen aan platform operators.

Headsets

Eerder had ik het al even over het gebruik van headsets en de metaverse. We zijn al enigszins bekend met het gebruik van headsets in virtual reality games.

Omdat de Metaverse ook voor een belangrijk deel een virtuele wereld zal zijn is de inzet van headsets hier zeker te verwachten.

Maar de metaverse bied nog veel meer, ook voor jou met alleen een PC of smartphone.

Metaverse zal dus niet alleen maar 3D ervaringen gaan aanbieden maar ook een verbeterd gevoel van digitale aanwezigheid en inter activiteit.

Dus zeker niet alleen maar voor liefhebbers van online games.

Facebook visie

In de visie van Facebook kunnen gebruikers interactie met elkaar hebben in 3D ruimtes en de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende ervaringen.

Zo kun je dus met anderen een chat room betreden om te socializen en vervolgens naar een andere overstappen om te gamen.

Hierna bezoek je een virtuele NFT gallery of een digitaal casino, of waarom niet een concert bezoeken.

Na al deze drukte heb je misschien wel behoefte aan ‘ik-tijd’ in je eigen naar persoonlijke smaak ingerichte thuis basis.

Concludeer hieruit niet dat het alleen Facebook is die ervaringen in de Metaverse gaat aanbieden.

Meest waarschijnlijk wordt het een reeks van grotere en kleinere bedrijven en createurs.

Overeenkomstig met elkaar zal het gebruik zijn van een crypto wallet om in jouw ruimte te kunnen inloggen.

Met andere woorden, de Metaverse zal niet 1 enkele bestemming worden die gerund wordt door 1 bedrijf of community.

Waarschijnlijk wordt het heel transparant, gebouwd op een inter-operatief blockchain netwerk wat het gemakkelijk maakt om te bewegen tussen plaatsen en ruimtes.

Wie bouwen de Metaverse?

En heel groot aantal bedrijven is al bezig met het scheppen van de Metaverse.

Je kunt dan denken aan bedrijven zoals Adidas, Walmart, Disney en natuurlijk dus Facebook en Microsoft. Disney ziet het platform als de grote nieuwe manier om verhalen te vertellen.

Er zijn ook al een aantal bedrijven betrokken uit de exclusieve wereld van fashion en life-style zoals Gucci en Louis Vuitton Moet&Hennesy.

Niet iedereen is even enthousiast; Nintendo ziet wel potentieel maar heeft nog geen concrete plannen.

NFT projecten en de Metaverse

Binnen de NFT space zijn er ook al veel projecten en community’s die werken aan de Metaverse. En dat zijn dan niet alleen NFT projecten die gebaseerd zijn op een game.

Ook sets die zich richten op de art en de community zijn hierin actief maar ook projecten met infrastructuur en virtueel land als doel.

De Metaverse staat nog erg in zijn kinderschoenen en de contouren ervan zijn nog maar vaag omlijnd. Hierdoor lijkt het wel of eigenlijk alles wat met de blockchain gerelateerd is een potentieel deel ervan kan gaan uitmaken.

Virtual real estate

Wat op dit moment al plaats vind in de Metaverse is het creëren en verhandelen van virtueel land. Eind ‘21 zou er al voor 100 miljoen US dollars in 1 week aan land verhandeld zijn.

Projecten zoals The Sandbox en Decentraland hebben al miljoenen transacties land gedaan aan bijvoorbeeld Gucci die virtueel real estate verwerft.

Een van de meest actieve spelers in Metaverse onroerend goed, Everyrealm, steekt al miljoenen dollars in 1e klas digitaal onroerend goed.

In november vorig jaar werd 4,3 miljoen dollar uitgegeven aan 1 enkele Sandbox kavel!

Je kunt ze beschouwen als virtuele projectontwikkelaars; ze zien potentieel en durven hierop te investeren.

Misschien iets meer tot de verbeelding sprekend; december vorig jaar betaalde iemand 450K US dollars voor een kavel naast de virtuele villa van rapper SnoopDogg.

Het commentaar van de rapper; Dat is een Koopje!

Tot slot

Reden waarom de Metaverse nu nog zo ‘vaag’ voelt komt omdat het nog lang niet is uit-ontwikkeld.

Voordat ze helemaal gepolijst is en in een samenhangende vorm gegoten zijn we wel enkele jaren verder.

Zelfs de crypro- en de NFT space zijn nog niet echt bij het grote publiek bekend en ingeburgerd, ondanks het zichtbare potentieel.

Facebook kondigde al aan dat zijn visie was gericht op 5 tot 10 jaar vooruit. Dat is nog een heel groot gat tussen nu en Metaverse in full-operation.

Het bouwen van de complexe infrastructuur voor de Metaverse maar ook het vestigen van de beste gebruikersmogelijkheden kost nou eenmaal veel tijd.

Is dat erg, nee dat is niet erg.

Want ook jouw PC, tablet of andere smart-divice is nog lang niet geschikt voor de drukbevolkte super gepolijste 3D wereld.

Niettemin ben ik ervan overtuigd dat er een wereld van onbegrensde digitale mogelijkheden voor ons ligt.

Door je nu al te informeren loop jij straks een stap vooruit op de grote massa.

Als nu al zoveel internationale grote spelers de potentie zien van de Metaverse dan gaat die er ook echt uitkomen.

De Metaverse nu is wat Bitcoin was in 2010, wat Facebook was in 2000 of wat Internet was in 1990!

Mark my words!

Leave a Comment