Wat is een NFT?

Het kan zijn dat je de laatste tijd wel eens de term NFT voorbij hebt horen komen.

Heel vaak wordt er over NFT’s gesproken als men het ook heeft over Web 3.0 en de

Metaverse. Maar waar staan deze uitdrukkingen eigenlijk voor? Wat is een NFT? En wat betekent de afkorting?

In dit artikel ga ik je uitleggen wat een NFT precies is en wat je ermee kunt doen. Er word al weer enkele jaren druk gehandeld in NFT’s.

De groep mensen die bekend is met dit fenomeen is snel groeiende, maar de NFT space staat nog maar in zijn kinderschoenen.

Misschien verandert dat wel na het lezen van dit bericht?!

Wat betekent de afkorting NFT?

De letters NFT staan voor ‘Non Fungible Token’ wat zoveel betekent als een onveranderbaar digitaal bestand.

Het woord Token komt uit de cryptowereld waar het gebruikt wordt voor alle andere currency dan Bitcoin of Ether, hoewel dit feitelijk ook tokens zijn. 

Ook wordt het woord token gebruikt om crypto-assets aan te duiden die draaien op een blockchain cryptocurrency.

Als je je interesseert voor cryptotrading, ofwel decentralized finance (DeFi), zul je de term al wel eens tegen gekomen zijn. 

De cryptomunt Bitcoin draait op zijn eigen blockchain, NFT’s draaien meestal op de Ethereum blockchain. De bij deze blockchain horende munt is de Ether, vaak afgekort naar Eth.

Terug naar wat nou eigenlijk NFT’s zijn. 

NFT’s vertegenwoordigen de eigendoms-rechten van een uniek digitaal bestand. NFT’s worden gebruikt om het kopiëren of veranderen van een digitale creatie onmogelijk te maken. 

Door de techniek achter een NFT is het mogelijk om alle transacties en veranderingen van het eigendom te kunnen volgen.

Dit betekent helaas niet dat er geen scams ofwel oplichtingspraktijken plaats vinden in de NFT space. Ook hier zijn brutale fraudeurs actief en ze worden steeds creatiever.

Net zoals in de ‘gewone’ wereld dus!

NFT’s in de praktijk

Als je gaat Google afbeeldingen zoekt naar NFT’s kom je al gauw de meest uiteenlopende creatieve ‘plaatjes’ tegen.

Dat betekent niet dat NFT’s alleen maar bestaan uit afbeeldingen.

NFT’s kunnen ook voorkomen in de vorm van digitale video bestanden, muziek, games, JPEGS, en inmiddels zelfs virtueel onroerend goed.

Bij de meeste mensen zijn NFT’s vooral bekend als een vorm van digitale 2- of 3 dimensionale kunst. In de NFT wereld zie je veel afbeeldingen met allerlei thema’s als onderwerp.

Het kan zijn dat een NFT set bestaat uit karakters die ontworpen zijn door een artiest. 

Ook kan een NFT set gebaseerd zijn op al bestaande afbeeldingen bijvoorbeeld uit de film- of de gaming wereld.

NFT’s worden soms handmatig vervaardigd en later gedigitaliseerd of ze komen helemaal digitaal tot stand.

Vaak neemt een artist een aantal basis ontwerpen die op allerlei manieren worden veranderd.

Door bijvoorbeeld 1 karakter 15 verschillende ‘properties’ mee te geven kun je (bijna) eindeloos variëren.

Deze properties kunnen dan bijvoorbeeld kleding zijn maar ook sieraden, accessoires, huidskleur, kapsel, hoofddeksels en achtergronden.

Zo zijn er sets die bestaan uit wel 10.000 verschillende NFT’s, die individueel weer allemaal uniek zijn. 

BoredApeYachtClub

Eigenlijk kun je wel zeggen dat als het gaat om het onderwerp van de eigenlijke NFT set de mogelijkheden eindeloos zijn.

Zo worden allerlei dieren gebruikt om karakters van te maken. De NFT set die hier het meest bekend mee is de Bored Ape Yacht Club.

Het team achter deze set heeft een aap met een enigszins verveelde gezichtsuitdrukking gebruikt als inspiratie voor de art.

Door deze apen allerhande accessoires meet te geven zoals caps en hoodies, krijgen ze allemaal hun eigen stijl.

De set is in 2021 gelanceerd en heeft in het begin van zijn bestaan er hard aan moeten trekken om  uitverkocht te raken.

Hierna ontstond er een hechte Bored Ape community die er inmiddels mede voor gezorgd heeft dat er een regelrechte hype rondom de set is ontstaan.

De NFT’s van de BAYC zijn echte statussymbolen in de NFT space geworden. Veel grote namen uit de sport en de entertainment wereld profileren zich graag met een Bored Ape.

Het team achter de set, Yuga Labs, heeft zijn community veel voordelen, utility, aangeboden.

Zo is er een serum uitgedeeld die hodlers van een Bored Ape in staat stelde met hun NFT een Mutant Ape te ‘maken’.

Andere inmiddels succesvolle sets die zich hebben laten inspireren door de BAYC zijn de Lazy Lions, de Cool Cats NFT en Kajiu Kingz.

Dit is echter maar een kleine greep uit het totaal op dieren gebaseerde NFT sets.

CryptoPunks

Een ander bekende NFT set is die van de Crypto Punks. Dit zijn op pixel-art gebaseerde poppetjes met rechthoekige vormen en kenmerken.

Ook deze set is in 2021 in de NFT markt gezet en net zoals de BAYC hebben ze er heel hard aan moeten trekken om tot hun huidige succes te komen. 

Nu vandaag, maart 2022, voert Crypto Punks regelmatig de rankings aan van meest waardevolle NFT sets.

Na het succes van Crypto Punks zijn er meerdere sets op de markt gebracht die ook van deze vorm van pixel art gebruik hebben gemaakt.

Wat kun je doen met NFT’s?

Oké, nu je een beetje weet wat NFT’s zijn vraag je je natuurlijk af wat je ermee kunt doen? Krijg je de NFT thuis gestuurd en kun je hem aan de muur hangen?

Op de laatste vraag moet ik helaas met nee antwoorden. De NFT’s bestaan alleen maar digitaal en blijven op de blockchain opgeslagen. 

Natuurlijk kun je altijd een NFT uitprinten, maar dat is dan slechts een kopie die in principe iedereen kan uitprinten.

NFT’s worden in grote mate gebruikt om je mee te personifiëren. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als profile picture op al je social media.

Je laat hiermee zien waar je voor staat en je straalt er iets mee uit, waarbij status een heel belangrijke is.

Handelen in NFT’s

Het kopen en verkopen van NFT’s is op dit moment wat het meest gedaan wordt in de NFT wereld. Het handelen in NFT’s wordt gedaan op diverse marketplaces.

De meest bekende marketplace voor het handelen in NFT’s is OpenSea. Je kunt deze website vergelijken met welke marktplaats dan ook.

Het brengt kopers en verkopers bij elkaar en maakt transacties onderling mogelijk.

Het laag inkopen en voor een hogere prijs verkopen van NFT’s kan een lucratieve manier zijn om online geld te verdienen.

Als je een beetje inzicht hebt in de NFT scene is het erg interessant om die sets te vinden waarvan je verwacht dat ze in waarde gaan toenemen.

Do Your Own Research

Dit is een veel gehoorde kreet in de NFT wereld, doe je eigen onderzoek! Voor je besluit om te investeren in een NFT set moet je degelijk onderzoek doen.

Ga niet alleen maar af op wat anderen over een set te melden hebben.

Door goed onderzoek te doen naar een NFT set m.b.t. het team, het gehandelde volume, de art, de community en de utility is het mogelijk een inschatting van de toekomstige waarde te doen.

Uiteraard heb je nooit de zekerheid dat dat ook zo uitkomt maar je sluit hier wel risico’s mee uit.

Als jij dan in zo’n set stapt op het moment dat de floorprice, ofwel de bodemprijs, nog laag is kun je leuke winsten behalen.

Reken jezelf nou niet meteen rijk, want je zult ook wel meer dan eens tegen een zeperd aanlopen.

Het kost tijd om thuis te raken in de NFT Wereld, je moet geduld hebben en jezelf goed inlezen.

Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt kun je hele leuke flips maken. Het is geen uitzondering dat NFT’s voor 2x, 5x of 10x de aanschafwaarde verhandeld worden. 

NFT’s, meer dan art alleen

Zoals je bij de BAYC hebt kunnen lezen draait het niet alleen maar om de art alleen. Natuurlijk moet een NFT set bij het publiek ‘aanslaan’, maar zoals in real life blijft kunst erg objectief.

Wat de 1 erg aanspreekt hoeft door een ander niet perse mooi gevonden te worden. Er moet dus meer achter zitten waarom de ene set wel en de andere niet populair wordt.

Utility

Een van de redenen van het succes van een NFT set is de inspanningen die het team voor zijn community aan de dag legt.

Je moet dit zien in de vorm van bijvoorbeeld inspraak in de voortgang van het project, het uitdelen van merchandise en het bieden van financiële voordelen voor hodlers.

Soms worden er ook digitale en real life events georganiseerd.

Dit alles tezamen wordt ook wel utility genoemd.

Zo zal een NFT set geld binnen halen door de verkopen van zijn NFT’s. Niet alleen de 1e keer dat de NFT verkocht wordt maar ook alle keren daarna.

Natuurlijk kan het team dit geld lekker aan zichzelf uitdelen maar ze kunnen er ook de community van laten meedelen.

Als dit gebeurt spreek je van utility voor de gemeenschap of community. Hoe beter de utility, hoe hechter de community is, wat weer goed is voor de waarde van de hele NFT set.

Tot slot

Nu je weet wat NFT’s zijn en wat je ermee kunt doen wil je natuurlijk snel aan de slag.

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat je geld kunt verdienen met NFT’s, maar dat hieraan wel het risico kleeft dat je ook kunt verliezen!

Doe dus altijd je eigen gedegen onderzoek en speel alleen met geld wat je ‘mag’ verliezen.

Leave a Comment